2011-02-10
 17:55:30

Spännande med brev!

Grupparbetsuppgiften igår gick kanon och vi var färdiga på några timmar. Efter det blev det fika med Erica och sen plugg, satte igång med veckans hemtenta så den har jag fortsatt med idag. Hade en liten paus då mamma var nere här och fikade och så var vi och kollade på tv, ska nog ha en i sovrummet nu när jag kommer vara hemma så mycket. Kan vara skönt att ligga i sängen och kolla på tv. Sen nu i eftermiddag har Mia varit här och pluggat ihop med mig, satt vid varsin dator och knapprade, tur hon kommer hit så vi kan ha lite koll på varandra!

Idag så låg det ett brev från Lanstinget Kronoberg i postlådan, blev nervös och jätteglad för trodde det var lite tider inför det som komma skall, men gud vad fel jag hade… Det var en faktura, så inte speciellt roligt! Men sen i eftermiddag ringde min mobil och då var det sköterskan från Hematologmottagningen. De har fått ett återbud i Malmö på onsdag, så då ska jag ner dit för att göra en PET-undersökning.

Vid en PET-undersökning förs radioaktiva spårämnen in i kroppen. Eftersom tumörceller ofta har en hög ämnesomsättning ansamlas en större mängd av dessa spårämnen i tumörcellen än i intilliggande friska celler. Det är dessa ansamlingar av radioaktiva ämnen som syns på röntgenbilderna.
Undersökningen går till så att patienten ligger på en brits och det radioaktivt märkta spårämnet ges i blodet som injektion. Patienten får därefter vila och efter cirka en timme förs britsen in i en cirkelrund apparat, en PET-kamera. Den innehåller detektorer som fångar upp den radioaktivitet som sprids till olika delar i kroppen. Informationen bearbetas av en dator och omvandlas till skiktbilder av kroppen.
Undersökningen är smärtfri och tar i genomsnitt en timme. Patienten måste ligga helt stilla och får därför kuddar som stöd för huvud och kropp.
Biverkningar efter en PET-undersökning är sällsynta. Stråldosen är mycket liten och det radioaktiva ämnet har mycket kort levnadstid (halveringstid) och försvinner snabbt ur kroppen.
Resultatet av undersökningen ges till patienten efter cirka en vecka. Det är den remitterande läkaren som lämnar svaret.  (Källa: http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Undersokningar/PET-kamera/)

Så på onsdag blir det en heldag i bilen och på sjukhuset i Malmö, är lite nervös men det kommer gå fint.

Här kommer en länk där ni kan läsa mer om Hodgkins lymfom. http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Cancersjukdomar/Malignt-lymfom/


Sara Sjöqvist

Känns det nervöst nu när det börjar hända lite, det är ju saker du aldrig bara tänkt tanken att du skulle behöva tänka?


Therese

Svar till Sara: Ja, nu börjar det bli nervöst faktiskt. Tisdag kommer nog bli jobbig då jag kommer gå och fundera på allt inför onsdagen. Men det kommer gå bra. Ska ta med mig mamma, pappa och Christian ner till Malmö.



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: